pondelok 26. septembra 2016

MNOHO TVÁRÍ LONDÝNA

 Posledné dva týždne som strávila v podstate vedľa Londýna. V meste ležiacom na vonkajšej strane diaľnice M25, ktorá obchádza celý Londýn. Londýn je ale veľký. Obrovský. Až tak, že dostať sa do jeho centra trvá asi hodinu. Stopom dokonca asi dlhšie, keďže čím bližšie ste k centru, tým pomalšie sa autá hýbu v hustej premávke. Do hlavného mesta Anglicka ale cestujem spravidla vlakom. Jednoducho pre to, že na tieto cesty mám spoločnosť. Moju krstnú, Jarku. O dosť lepšie ako papierový sprievodca!



Londýn nie je len obrovský. Tiež rozmanitý. V každej z jeho častí máte pocit, akoby ste sa ocitli v inom meste. Má mnoho tvárí. Tieto tváre sú tak rozdielne, že sa zdajú nezlučiteľné a predsa patria k sebe a Londýn by nebol Londýnom bez jedinej z nich.

Tou najznámejšou z nich je ikonické centrum. To centrum, čo nájdete na každej pohľadnici. Je plné ľudí, návštevníkov. Je to miesto kde bohatá anglická história číha za každým rohom, kde je hmatateľný duch minulosti a tichá prítomnosť dávno mŕtvych kráľov a šľachticov, miesto, kde sa každý pokúša odfotiť s Big Benom alebo Londýnskym okom a jednoducho časť, ktorú musíte navštíviť, aby ste si mohli kolónku Londýn zaškrtnúť v zozname.

V Londýne sú  aj nudné časti. Jednoliate a často špinavé. Londýn má 1 572 km². Vyššie spomínané centrum je len zlomok z neho.  Čo myslíte, ako vyzerá ten zvyšok ? Veľkú časť tvoria napríklad byty. Už to tak chodí, 8,674 miliónov ľudí musí niekde bývať. A aj to sa do Londýna počíta. No a keď sme už pri tých, nie až tak pekných výhľadoch, v Londýne sa stále niečo stavia. Nevravím, že to je zle. Keby tak usilovne chceli niečo stavať u nás. To však znamená veľa železných konštrukcií, jám a žeriavov. A keď taký žeriav zavadzia za Katedrálou sv. Pavla ktorú sa práve snažíte odfotiť... a to sa nejdem rozpisovať o tom ako ľahko sa v takej rozostavanej časti dá stratiť.

Biznis Londýn. Canary Wharf, Gherkin, NatWest Tower... Napadlo vás niekedy koľko peňazí denne pretečie Londýnom, koľko rúk sa tam podá a koľko obchodných rozhodnutí padne? Je to mesto kde sa dejú veci, uzatvárajú obchody, kde sa robí biznis. Kamkoľvek sa pohnete, nad sebou vidíte minimálne špičku jedného zo spomínaných mrakodrapov. Vypínajú sa nad vami ako pripomienka toho, že svetu vládnu bohatí a mocní.

Keď už sme pri vládnutí, nemôžem vynechať kráľovnú a jej časť. Briti sú hrdí národ. Tá hrdosť sa mi páči. Kvôli tej hrdosti nosí celý svet tričká s britskou vlajkou. Tá hrdosť je to, čo vytvorilo legendárny  obraz Veľkej Británie, čo vytvára veľkoleposť a slávnostnú atmosféru v okolí miest ako Buckingham palace alebo Hampton Court.  Táto časť Londýna je ako z rozprávky. V ktorej ešte majú kráľovnú, korunu,  princa a kráľovstvo. Všetci vieme, že teta Alžbeta vlastne až takú moc nemá. Čo ju robí mocnou sú Briti a ich hrdosť na svoju rozprávku. Na symboly, ktoré sú pre nich na toľko dôležité, že im vdýchli moc.

Londýn ako multi-kulti mesto. Myslíte si, že v Londýne žijú hlavne Briti ? Je to metropola.  Je ako malý svet. Svet v ktorom nájdete zastúpenie každého štátu. Celé komunity. A tie si žijú vlastný život. V Londýne môžete prežiť deň bez toho, aby ste spozorovali, že ste v zahraničí. Napríklad keď sa ocitnete v československom kolektíve na koncerte Michala Davida. Pre mňa to bol teda skôr návrat do minulosti ktorá vlastne ani nie je moja, ale viete čo tým myslím. Nie je to londýnske, ale paradoxne to patrí k Londýnu. Všetci tí ľudia, ktorí sa sem pred rokmi presťahovali aby začali nový život. Aj rozmanitosť môže tvoriť stereotyp.

Poznámka pod čiarou - mám vážne super krstnú. A tá krstná vážne super bandu.
Poznámka pod čiaru dva - David meškal hodinu a pol ako veľká hviezda a trošku to odflákol. Nuž, najlepšie roky slávy má už asi za sebou.



No a na záver moja najobľúbenejšia časť. Fiktívny Londýn. Ten ktorý poznáme z plátna, obrazoviek a stránok kníh. Nie som nejaký veľký znalec filmov a posledné roky ani vášnivý čitateľ (hanba, ale život má niekedy jednoducho primálo dní na čítanie). Aj taký kultúrny nevzdelanec ako ja ale musí poznať mená ako Sherlock Holmes, Harry Potter alebo James Bond. Tieto príbehy vytvorili Londýnu novú mapu. Mapu podľa ktorej na adrese 221b Baker street ešte stále nájdete známeho detektíva a v MI6 sedieť Miss Moneypenny. Veď koho zaujíma nudná realita, keď sa ocitnete v meste, kde cez stenu na stanici Kings cross môžete jednoducho prejsť do kúzelného sveta.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára